Bu yazımızda Tristör Sağlamlık Kontrolü Nasıl Yapılır? sorusuna cevap vereceğiz. Tristör hakkında bilgi edinmek için ilk olarak Tristör Nedir? Tristör Sembolü ve Çalışması adlı yazımızı okumanızı öneririz. Keyifli okumalar.
Tristör Sağlamlık Kontrolü Nasıl Yapılır?
- Tristörün sağlamlık kontrolü elektronik ölçü aletlerinden olan avometre ile yapılabilir. Sağlamlık kontrolü yapabilmemiz için ilk olarak tristörümüzün uçlarının (Anot-Katot-Gate) hangi sırada olduğunu bilmeliyiz.
- Tristör uçlarını iki şekilde öğrenebiliriz.
- Tristör kılıfında yazan modeline göre datasheetine bakılır (BT151-500R Tristör – Örnek Datasheet Linki).
- Avometre kullanılarak tristör uçlarının tespiti olarak tristör uçları tespit edilebilir.
Tristörün Avometre ile Uçlarının Tespiti Nasıl Yapılır?
- İlk olarak avometremizin siyah probunu “COM” girişine, kırmızı probunu ise “VΩ” girişine takıyoruz.
- Avometremizi direnç (ohmmetre) kademesine alıyoruz.
- Avometre probları sırasıyla tristör ayaklarına değdiriyoruz.
- Bu işlem sırasında avometre ekranındaki değer yalnızca iki ayak arasında değişim gösterecektir (1’den farklı bir değer).
- İşlem sırasında sapma olduğu anda siyah probumuzun değdiği ayak Gate ucu, kırmızı probumuzun değdiği ayak ise Katot ucu olacaktır. Kalan ayak ise Anot ucu olur.
Tristörün uçlarının tespiti yapıldığına göre “Tristörün Sağlamlık Kontrolü” başlığına geçebiliriz.
Tristörün Sağlamlık Kontrolü Nasıl Yapılır?
- Avometre direnç (ohmmetre) kademesine alınır.
- Yukarıda yapılan uç tespitine göre siyah probumuz tristörümüzün anot ucuna bağlanır. Kırmızı probumuz ise tristörümüzün katoduna bağlanır.
- Bu durumda ölçü aletinde herhangi bir değer görülmemesi gerekmektedir. Bu durumda düşük direnç veya kısa devre durumu görülüyorsa tristörümüzün anot-katot arası kısa devre olmuş demektir. Bu da tristörümüzün arızalı olduğunu gösterir.
- Eğer ölçü aletinde değer görülmediyse sağlamlık kontrolüne devam edebiliriz.
- Siyah prob anot ucunda ve kırmızı probumuz katot ucuna bağlıyken herhangi bir iletken ile ya da siyah probumuzuzu anot ucundan ayırmadan Anot-Gate uçlarını kısa devre yaparak tristörümüzü tetikleriz.
- Tetikleme durumuyla ölçü aletimizde kısa devre veya çok düşük bir direnç değeri görülür. Bu şekilde bir durum söz konusu ise tristörümüz tetiklenmiş ve Anot-Katot arası iletken olmuştur. Sonucunda Gate ucunun sağlam olduğunu anlamış oluruz.
- Gate ucuna değdirdiğimiz siyah probumuz veya iletkeni tristörden ayırsak bile sapma devam etmelidir. Bunun sebebi tristör bir kez tetiklendikten sonra tetikleme kesilse dahi iletimde kalmasıdır.
- Eğer gate ucundaki iletken veya siyah probu çektiğimizde ölçü aletimizde yüksek bir direnç veya açık devre gözüküyorsa tristör arızalı ya da gate ucu değdirildiği halde ölçü aletinde bir sapma olmuyorsa tristör yine arızalıdır.
- Ölçü aletinin siyah probu gate ucuna ve kırmızı ucu katod ucuna bağlanırsa ölçü aletinde çok düşük bir direnç değeri görülmelidir. Uçların ters çevirilmesi durumunda ise açık devre (maks direnç) görülmelidir. Ayrıca A-G ve A-K arası açık devre durumu olmalıdır.
Bu yazımızda Tristör Sağlamlık Kontrolü, Tristör Sağlamlık Kontrolü Nasıl Yapılır?, Tristörün Sağlamlık Kontrolü Nasıl Yapılır? gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. Eksik veya hatalı gördüğünüz kısımları lütfen yorumlar kısmında belirtiniz. Diğer yazılarımızda görüşmek dileğiyle.
Tristörün sağlamlık kontrolü elektronik ölçü aletlerinden olan avometre ile yapılabilir. Sağlamlık kontrolü yapabilmemiz için ilk olarak tristörümüzün uçlarının (Anot-Katot-Gate) hangi sırada olduğunu bilmeliyiz. Tristör uçlarını iki şekilde öğrenebiliriz.
Avometre direnç (ohmmetre) kademesine alınır. Yukarıda yapılan uç tespitine göre siyah probumuz tristörümüzün anot ucuna bağlanır. Kırmızı probumuz ise tristörümüzün katoduna bağlanır. Bu durumda ölçü aletinde herhangi bir değer görülmemesi gerekmektedir.